Είναι αόρατοι μικροοργανισμοί, που διακρίνονται μόνο στο κλασσικό μικροσκόπιο. Αρθρόποδα, που ανήκουν στην τάξη των αραχνοειδών, ζουν στα σπίτια μας, ανεξάρτητα του πόσο καθαρά είναι αυτά. Το υπνοδωμάτιο αποτελεί το καλύτερο μέρος διαβίωσης των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού και ιδίως μέσα στα στρώματα, στα χαλιά, στις μοκέτες, στα σαλόνια, καθώς εκεί υπάρχει κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και τροφή για την ανάπτυξή τους. Καλές φωλιές ακάρεων είναι επίσης τα μαξιλάρια, οι κουβέρτες, και οι υφασμάτινες ταπετσαρίες. κλπ. . Τα θηλυκά ακάρεα παράγουν 25-50 αυγά και η κάθε καινούργια γενιά τους αναπαράγεται κάθε τρεις εβδομάδες. Μετά από αυτό γίνεται κατανοητό γιατί τα στρώματα περιέχουν τεράστιο αριθμό ακάρεων , νεκρών σωμάτων τους και αλλεργιογόνων τους.

Τα ακάρεα τρέφονται με την πιτυρίδα του ανθρώπου (νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που πέφτουν καθημερινά από το σώμα μας), έχουν ανάγκη τη θερμότητα του ανθρωπίνου σώματος και επιζητούν την υγρασία επειδή το σώμα τους κατά 75-80% αποτελείται από νερό.

Οι εκκρίσεις της βλαβερής πρωτεΐνης που ονομάζεται γουανινη βρίσκεται στα περιττώματά τους, μαζί με τα αποσυνθεμένα μέρη τους, είναι το βασικό αίτιο αλλεργίας στην οικιακή σκόνη που όταν εισπνέονται προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα.

Στην Ελλάδα τα κυρίαρχα είδη είναι το Dermatophagoides pteronyssinus (ηπειρωτική Ελλάδα) και το Dermatophagoides farinae (νησιά). Υψηλά επίπεδα ακάρεων διαπιστώνονται το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου όταν η υγρασία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρούνται κατά τις περιόδους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και τη χαμηλότερη σχετική υγρασία.

Για την αντιμετώπιση τους, χρειάζεται να γίνεται πολύ καλός καθαρισμός μια φορά τουλάχιστον το χρόνο. Δεν θα λύσετε τα προβλήματα των αλλεργιών που προέρχονται από την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περιττώματα τους, αν δεν τα βγάλετε έξω χωρίς ώμος να τα ανακυκλώνετε ώστε να μολύνετε περισσότερο τον περιβάλλοντα χώρο.

Τα περιττώματα των άκαρεων της ‘‘εσωτερικής σκόνης’’ είναι δύσκολο «να βγουν έξω» από ένα στρώμα με τον παραδοσιακό καθαρισμό μιας ηλεκτρικής σκούπας. Απεναντίας μπορεί να μολυνθεί περισσότερο το περιβάλλον λόγο της έλλειψης των ειδικών φίλτρων που χρησιμοποιεί μια ειδικευμένη για αυτή τη χρήση σκούπα. Επίσης με την τριβή θα δημιουργηθεί στατικός ηλεκτρισμός, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται τα ακαρεα πιο εύκολα, και να παραμένουν στο στρώμα. Για την αντιμετώπιση τους, χρειάζεται να γίνεται πολύ καλός βίο-καθαρισμός ,που θα φέρει γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μειωμένη δράση των ακάρεων και της αλλεργιογόνου σκόνης κατά 99,99%, μαζί με την μείωση του “μικροβιακού φορτίου” από τα βακτηρίδια της μούχλας, και τους άλλους μικροοργανισμούς θα δώσουν ένα καθαρό χωρίς μόλυνση περιβάλλον.

 

 

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΚΑΡΕΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ Σ” ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ;